Om oss

Traditionellt mathantverk nära dig som bor i trakten kring Burträsk, Umeå, Skellefteå, i Västerbotten

I byn Järvtjärn utanför Burträsk bökar ett gäng glada utegrisar. Här kan de ströva fritt mellan skog, mark och halmbädd i timrad lada. På sommaren finns också gyttjebad att svalka sig i och som skyddar mot insekter.

Inne i ladan har de fri tillgång till foder och vatten men grisarna tuggar också på allt som finns i hagen som gräs och rötter. Alla går tillsammans, som en enda stor flock. Oftast hittar man de bökandes med jord på trynet.

Smågrisarna köps in från en uppfödare i grannbyn. Vi hämtar med egen djurtransport en sträcka på mindre än 10 km. Grisarna kommer från samma kull vilket gör att de inte behöver göra upp rangordningen. När de sedan slås ihop med de andra grisarna gör storleksskillnaden att de inte heller behöver bråka.

Vi jobbar medvetet för att undvika onödig stress hos djuren vid lastning, transport och lossning. När vi hanterar djuren drivs alla tillsammans.

Grisarna växer upp i en miljö där de gynnas till sitt naturliga beteende i en stressfri miljö. De blir också vana vid människor eftersom den här typen av skötsel kräver det.

Kliver man in i hagen kommer hela flocken fram och hälsar. De är väldigt nyfikna. Gården brukar för närvarande ca 30 ha mark. Vi odlar spannmål och vall till djurfoder och använder inga bekämpningsmedel. I uppfödningen används inte heller antibiotika.

Köttet blir saftigt och smakrikt.

Mångfalden i fodermenyn ger en positiv inverkan på köttets kvalitet precis som grisarnas möjlighet att få röra på sig. Grisar som går ute och äter grönt gräs ger också kött med en större andel omega 3.

När det är dags för slakt körs grisarna till Burträsk. Där kontrolleras de av veterinär. Köttet transporteras sen till Rusksele för styckning, paketering, märkning och ev rökning.

Järvtjärns utegrisar har genomfört godkänd kurs i HACCP livsmedelshantering och är registrerad hos miljökontoret för livsmedelskontroll men vi är inte certifierade för ekologisk produktion. För att få marknadsföra kött som ekologiskt måste samtliga led i produktionen (djurhållning, foder och slakt) vara certifierad av ett kontrollorgan. Att vara certifierad innebär årliga avgifter på flera tusen kronor vilket medför ett högre pris på slutprodukten. Däremot finns det inga som helst krav på att grisarna ska få gå ute på grönbete (till skillnad från KRAV-märkt). EU-direktiv säger att det räcker om grisarna får gå på en betongplatta under tak så länge det finns en öppen vägg, allt för att möjliggöra storskalig produktion. Detta innebär följaktligen att en stor del av det kött som säljs som ekologiskt kommer från grisar som aldrig har fått gå på bete. Om detta kan man naturligtvis tycka vad man vill och det gör vi. Därför har vi valt att registrera vårt eget varumärke Järvtjärns utegrisar. Vilken gris väljer du?

 

Här hittar du vår hantverksmat

Vår gårdsbutik

Burträsk Saluhall

Google Maps

Loading...